RegelgevingIs achteraf betalen aanbieden verplicht op mijn Belgische webshop?
Is achteraf betalen aanbieden verplicht in België voor Belgische website?

Is achteraf betalen aanbieden verplicht op mijn Belgische webshop?

Is achteraf betalen aanbieden verplicht op mijn Belgische webshop?

Je weet waarschijnlijk dat een optie achteraf betalen aanbieden verplicht is op een Nederlandse webshop, maar is dit ook verplicht voor een Belgische website?

Het antwoord op deze vraag is redelijk simpel: achteraf betalen aanbieden is niet verplicht voor een Belgische website die alleen in België verkoopt. Ook als je gewoon verzending aanbiedt naar Nederland, maar verder niets doet om specifiek Nederlandse klanten binnen te krijgen, moet je geen mogelijkheid tot achteraf betalen aanbieden op je website.

Uitzonderingen

De wet zou de wet natuurlijk niet zijn als er geen uitzonderingen waren. Richt je je specifiek op de Nederlandse markt? Dan is het wel verplicht om een optie achteraf betalen aan te bieden.

Maar wat betekent dat dan precies, je specifiek richten op de Nederlandse markt? Je behoort tot die categorie als een van de volgende zaken van toepassing is op jou:
• Je hebt een afzonderlijke website voor Nederland; je hebt dus naast je .be-domein ook een .nl-domein.
• Je hebt aparte contactgegevens voor Nederlandse klanten.
• Je adverteert specifiek gericht op de Nederlandse markt.

In dit geval moet je de Nederlandse klant dus de optie geven om achteraf te kunnen betalen. Dit hoeft echter niet voor het volledige aankoopbedrag, maar voor slechts 50% ervan. Ook moet je niet via alle betaalmethodes achteraf betalen aanbieden; slechts één van je betaalmethodes moet deze optie bieden.

Oplossingen

Je kan verzending onder rembours aanbieden, maar een systeem gebruiken zoals Afterpay of Klarna is misschien interessanter. Deze kunnen automatisch geïntegreerd worden met verschillende soorten webshopsystemen, zoals Woocommerce en Magento. Je krijgt ook een uitbetaalgarantie, want de provider neemt het risico van wanbetalers op zich.

Author

  • Leigh

    Leigh heeft al meer dan 10 jaar ervaring achter de kiezen als zelfstandige in de freelance- en webshopwereld. Ze kent als geen ander alle aandachtspunten, pijnpunten en andere punten van eenmanszaken tot kleine bedrijven, met focus op webshops.

    Bekijk Berichten

Plaats een reactie

top